Ali Daliry ontvangt Koninklijke Onderscheiding

De heer Ali Daliry, bestuurslid FAVON, ontvangt Koninklijke Onderscheiding

03-05-2019

Ter gelegenheid van Koningsdag, wordt jaarlijks koninklijke onderscheiding toegekend door zijne majesteit de Koning aan burgers met bijzondere verdiensten voor de samenleving. Op vrijdag, d.d. 26 april 2019 werd de bijzondere koninklijke onderscheiding, namelijk “Ridder in de orde van Oranje Nassau” met daarbij behorende siersels uitgereikt door dhr. Emile Roemer, burgemeester van Heerlen an de heer Ali Daliry. De heer Daliry werd in deze gelegenheid bedankt door de heer Roemer voor zijn vele verdiensten en maatschappelijke inzet. Ontvangen van z’n onderscheiding is een eer, niet alleen voor de heer Daliry en zijn gezin, maar ook voor de Afghaanse gemeenschap in Nederland.

Heer Daliry is geboren en getogen in de stad Herat in Afghanistan. Daar heeft hij zijn middelbaar en hoger onderwijs afgerond.  in 1997 ontvluchtte hij zijn vaderland en kreeg asiel in Nederland. Na volgen van cursussen Nederlandse taal en computeropleiding in Maastricht, werkte hij enkele jaren als Netwerk- & Systeembeheerder bij het Missionair Centrum en het Centrum voor Diversiteit in Heerlen. Sinds 2007 runt hij een eigen onderneming.

Zijn maatschappelijke en vrijwillige werkzaamheden zijn o.a.:

  • Medeoprichter van het Afghaans Sociaal en Cultureel Centrum in Heerlen e.o.
  • Medeoprichter en eindredacteur van een Afghaanse blad, Armane Afghaan.
  • Medeoprichter en thans voorzitter van het Solidariteitscomité Afghanistan-Nederland (SCAN).
  • Medefinanciering en oprichting van een meisjesschool in Herat.
  • Medewerker Meldpunt Antidiscriminatie Heerlen.
  • Bestuurslid van Federation of Afghan Refugee Organisations in Europe (FAROE).
  • Bestuurslid van Federatie van Afghaanse Vluchtelingenorganisaties in Nederland (FAVON).
  • Voorzitter van Groen Links in Parkstad Limburg.

Heer Ali Daliry is getrouwd en is vader van drie prachtige kinderen.

Op vrijdag 3 mei werd deze heugelijke gebeurtenis tussen 18:00 en 22:00 uur in Gemeenschapshuis ‘t Leijehoes  te Heerlen door de familie en vrienden van dhr. Daliry feestelijk gevierd. Avondprogramma werd gepresenteerd door Navid Daliry, de zoon van Ali Daliry. Hij nodigde de heer Ali Daliry uit om de programma met zijn woorden te openen. De heer Ali Daliry bedankte de aanwezigen, namelijk de vertegenwoordigers van diverse instanties, organisaties, politieke partijen, de Federaties van Afghaanse vluchtelingenorganisaties in Europa en in Nederland (FAROE en FAVON) voor hun deelname. Hij spraak speciale dankbaarheid uit, aan zijn vrouw. “zonder haar steun kon ik deze fase niet bereiken”, zei hij. Hierna werd het woord gegeven aan de heer Stefan Bloem van GroenLinks Heerlen en later aan dhr.( ) vertegenwoordiger van Stichting Mondriaan, Zuid Limburg. Beide sprekers feliciteerden de heer Daliry met zijn Koninklijke Onderscheiding. Ze hadden goede woorden over de heer Daliry en wensten hem meer succes en in het leven.

De heer Ahmad Shirzad voorzitter van FAVON kreeg daarna het woord. Hij las de felicitatiebrief van het bestuur van FAVON gericht aan de heer Daliry voor. Daarna gaaf hij aan dat hij persoonlijk onder de indruk is van wat de heer Daliry heeft naast zijn betaald werk en later onderneming, op vrijwillige basis voor de gemeenschap in Heerlen en voor school kinderen in Afghanistan bereiket. Dhr Shirzad benadrukte dat dhr Daliry in 2009 in een FAROE wedstrijd voor projecten uitgevoerd in Afghanistan, de winnaar was geworden van de hoogste prijs. Mevrouw Lona Wali voorzitter van FAROE was de volgende spreker. Zij feliciteerde de heer Daliry en vertelde goede woorden over zijn werk binnen het bestuur van FAROE. Mevrouw Wali eindigde haar woorden met het geven van een bos bloemen aan de heer Daliry, namens het bestuur van FAVON. Hierna feliciteerde Dhr Azami , eerste secretaris van de Ambassade van Afghanistan in Nederland de heer Daliy. De avondprogramma wed verder voortgezet met dineren en feesten.

FEDERATTIE VAN AFGHAANSE VLUCHTELINGENORGANISATIE IN NEDERLAND (FAVON)