تعهداتی، که به افغانهای در معرض خطر داده شده بود، سلب می‌شود

دولت آلمان قصد داشت تا از پایان سال 2022 هر ماه هزار نفر از افراد در معرض خطر را از افغانستان بپذیرد. اما اکنون به جای آن، تعهدات به طور پی در پی لغو می‌شوند و تنها تعداد بسیار کمی به آلمان می ‌آیند.

وقتی فاطمه احمدی صندوق ایمیل خود را باز می‌کند، دنیایش فرو می‌ریزد. یک سال پس از آنکه آلمان او را به حیث فرد در معرض خطر شناخت و به او تعهد پذیرش داد، این تعهد اکنون به طور ناگهانی پس گرفته می‌شود. در نامۀ کوتاه GIZ (جامعه آلمانی برای همکاری‌های بین‌المللی) که در صندوق پستی او آمده است: “پس از یک بررسی مجدد، تصمیم گرفته شد، که برخلاف آنچه قبلاً تصور می ‌شد، برای افراد زیر مبنایی برای پذیرش در آلمان وجود ندارد…” سپس نام او آمده است. دلیلی برای لغو تعهد پذیرش آلمان که او در سال 2022 دریافت کرده بود، ذکر نشده است.

آیا حکومت المان تعهد خود را شکسته؟

( دوم نوامبر 2023)

نویسندگان: Silke Diettrich und Marie Hanrath, WDR

14 دولت و 12000 انسان – این نتیجه حدود یک سال پس از آغاز برنامۀ پذیرش دولت فدرال برای افغانهای در معرض خطر است. سازمانهای امدادی از وضعیتهای آشفته و یک بوروکراسی آلمان که با حجم کار زیاد مواجه شده است، گزارش می‌دهند.

مریم مظفری یکی از هزاران افغانی بود، که در آگوست 2021 ناامیدانه تلاش می‌کردند کابل را ترک کنند. زیرا طالبان به سوی پایتخت پیشروی می‌کردند. آخرین طیاره ها به سوی آزادی از فرودگاه پرواز می‌کردند. اما او موفق نشد.

قبل از حکومت طالبان اسلام‌گرا، مظفری به عنوان وکیل کار می‌کرد و از زنانی، که خشونت خانگی را تجربه می‌کردند، در محکمه نمایندگی می‌نمود. به همین دلیل، اکنون در ترس دائمی از جانب طالبان زندگی می‌کند و با تهدید مرگ مواجه است. او از دو سال پیش در خانه ‌های مختلف در گوشه و کنار مختلف کشور پنهان شده است.

او می گوید :”دیگر هیچ روزی در زندگی‌ام وجود ندارد، که احساس امنیت کنم. هر دقیقه باید انتظار داشته باشم، که دستگیر خواهم شد. برخی از همکارانم را قبلاً برده‌اند”، مظفری در مصاحبه با مجله ARD-Monitor  گزارش می‌داد.

وزیر خارجه وعده داده بود

خانم مظفری هنوز امیدوار است. او می خواهد به وعده های وزیر خارجۀ المان خانم انالینا بیربوک، که برای بسیاری افغانهای در معرض خطر بعد از قدرت گیری طالبان   وعده تخلیه از افغانستان را داده بود، باور داشته باشد. وزیر خارجه گفته بود: ” شما فراموش نشده اید. ما با تمام قوا کوشش می کنیم، که شما را نجات دهیم.”

در ماه اکتبر 2022، یک پروگرام به نام “برنامۀ پذیرش المان” روی دست گرفته شد با این هدف، که هر ماه 1000 نفر افغانهائی را، که در معرض تهدید اند، مانند خانم مظفری، به المان بیاورد. به طور خاص، هدف این برنامه “اتباع افغان در افغانستان است، که به طور خاص خود را از طریق تعهد خود به حقوق زنان و یا حقوق بشر و یا از طریق کار خود (…) در معرض تهدید قرار داده اند و بنابر این در معرض خطر فردی قرار دارند.”

 در سال اول باید 12000 نفر به آلمان می آمدند. وزارت داخلۀ فدرال به درخواست مانیتور نوشت، که تاکنون 14 افغان از طریق این برنامه وارد کشور شده اند.

این وزارتخانه تفاوت را با گفتن اینکه تعداد قبولی ها به افراد «در دسترس برای انتخاب» بستگی دارد توضیح داد. با این حال، “سهمیه های استفاده نشده می تواند به ماه بعد منتقل شود”. بعد از 18 ماه آنها می خواهند موفقیت برنامه را بررسی کنند.

پروسۀ چندین مرحله ئی

برای اینکه افغانها بتوانند از طریق این برنامه وارد آلمان شوند، افرادی، که در معرض خطر اند، باید یک پروسۀ چند مرحله ئی را طی کنند. اول، آنها درخواست کمک را به یکی از حدود 70 سازمان کمکی آلمانی منتخب ارائه می کنند. شما نمی توانید مستقیماً به یک سازمان دولتی درخواست دهید.

انجمن “پل هوایی کابل” یکی از این سازمانهای کمک رسان منتخب است. حدود 40000 نفر تنها در هفته اول پس از شروع برنامه با آنها تماس گرفتند. آقای ترز هرمان در مورد بارگذاری بیش از حد کمک ها گزارش می دهد: “پس مجبور شدیم با مردم ارتباط برقرار کنیم، که نمی توانیم به همه پرونده های آنها رسیدگی کنیم. ما نمی توانیم دولت فدرال را در این زمینه جایگزین کنیم. دولت فدرال باید خودش منابع ایجاد کند.”

سازمانهای دولتی مختلف، مانند ادارۀ فدرال مهاجرت و پناهندگان، وزارت داخله، وزارت خارجه و مقامات امنیتی آلمان، بعد از یک پروسۀ طولانی و چند مرحله‌ئی برای تعیین اینکه آیا افراد برای این برنامه مناسب اند و یا خیر، استفاده می‌کنند. مراحل آزمایشی متعددی برنامه ریزی شده است.

امتحان فقط در سفارت در پاکستان

تنها پس از غلبه بر این موانع بوروکراتیک، افغانهای در معرض خطر برای اولین بار با یک کارمند مقامات آلمانی ملاقات می کنند. اما برای انجام این کار، آنها باید به اسلام آباد پایتخت پاکستان بروند تا در قنسولگری جمهوری فدرال المان در آنجا حاضر شوند. درخواستها در داخل افغانستان قابل بررسی نیستند زیرا سفارت آلمان در کابل فعالیت خود را متوقف کرده است.

اما وضعیت برای افغانها در کشور همسایه پاکستان دراماتیک است: بیش از یک میلیون افغان در حال حاضر با تهدید اخراج مواجه اند و مقامات محلی ظاهراً اقدامات سختگیرانه‌ای را در روزهای اخیر انجام داده‌اند. کسانی، که قرار است از طریق برنامه پذیرش فدرال به آلمان بیایند نیز تهدید به اخراج می شوند. افرادی، که در معرض خطر اند اغلب آنقدر برای گرفتن وقت در سفارت آلمان منتظر می مانند، که ویزۀ پاکستان آنها منقضی می شود.

با توجه به تهدید اخراج دسته جمعی از پاکستان، وزارت خارجۀ المان نیز نگران بود. سخنگوی وزارت خارجۀ المان این هفته گفت، که آنها در ارتباط با افغانهائی، که از سوی دولت فدرال در ترک پاکستان حمایت می شوند، با مقامات پاکستانی در تماس نزدیک استند. آنها توضیح دادند، که افرادی، که از طریق برنامه پذیرش به اصطلاح فدرال از پاکستان به آلمان آمده اند، در پاکستان از اخراج معاف خواهند بود. اما ظاهراً این افراد اکنون نیز به اخراج از پاکستان تهدید می شوند.

اینکه آیا مریم مظفری هرگز می تواند افغانستان را به مقصد آلمان ترک کند، اکنون بیش از هر زمان دیگری جای سؤال دارد. او باید به طور نامحدود به مخفی شدن ادامه دهد. به امید کشف نشدن توسط طالبان – علیرغم وعده های بزرگ دولت فدرال المان.

پایان

Gefährdeten Afghanen werden Zusagen entzogen | tagesschau.de

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *